rysunek kot gotuje | Chrosiówka noclegi na Mazurach

Chleb się chlebie...

Mówi się, że w szczęśliwym domu nawet chleb z samym masłem smakuje szczęściem. Bo smakuje. Ale dla mnie chleb z masłem to nie synonim niedostatku ale kwintesencja smaku. I prostoty.Chleb żytni na zakwasie zaczęliśmy piec lata temu. I od samego początku stał się przebojem naszego stołu. Okazało się, że ludzie wolą jak ich częstujemy świeżym chlebem z masłem niż szarlotką z lodami. Więc pieczemy chleb. Chleb, który ma w sobie tylko mąkę, pestki, wodę i sól. Chleb, który pachnie domem i szczęściem.

Przepis na chleb

Nasz chleb robi się bardzo prosto. Najpierw trzeba zdobyć zakwas. Można go dostać u nas albo poszukać gdzieś w pobliżu.Proporcje na 3 blaszki (keksówki). Do miski lub dużego garnka wsypujemy szklankę pestek słonecznika, szklankę siemienia lnianego i pół szklanki pestek dyni. Następnie dodajemy ok. 1,3kg mąki żytniej (720) i 0,4kg mąki żytniej razowej (2000), 3 łyżeczki soli i wlewamy ok. 1,5l ciepłej wody. Na koniec dodajemy zakwas.Teraz trzeba to wszystko wymieszać ręką. Nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy że składniki się połączą. Ciasto na chleb powinno być dość gęste ale powinno dać się wyrabiać bez trudu. Jeśli trzeba dodajemy wody.Koniecznie odkładamy zakwas na następny raz (ok 3 łyżek).

Ciasto wkładamy do 3 foremek (ja wykładam formy papierem) i wygładzamy dłonią zwilżoną w wodzie. Moja babcia na każdym bochenku kciukiem robiła znak krzyża. Więc ja też "błogosławię" mój chleb.Chleb odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na jakieś 5-6 godzin. Chleb lubi rosnąć pod przykryciem, wtedy nie wysycha i nie pęka. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (u nas 250 stopni). My mamy piekarnik z kamieniem szamotowym, żeby trochę udawał piec chlebowy dlatego rozgrzewam go min. pół godziny. Wkładamy chleb do rozgrzanego piekarnika, po 10 min zmniejszamy temperaturę do 220 stopni. Pieczemy w sumie 55 minut (albo tyle ile trzeba, każdy piekarnik jest inny). Po upieczeniu wyjmujemy z foremek, żeby chleb się nie zaparzył i przykrywamy lnianą ściereczką.I najważniejsze - w czasie robienia chleba myślimy tylko o przyjemnych rzeczach :)

chleb żytni na zakwasie | Chrosiówka na Mazurach

"Chleba takiego jak ten od CześkaNie kupisz nigdzie nawet w WarszawieBo Czesiek piekarz nie piekł lecz tworzyłBochny jak z mąki słonecznej kołacze (...) Chleb się chlebie, chleb się chlebiePonad chleb być może co?Chleb się chlebie, chleb się chlebieNiech ci nigdy nie zabraknieDrożdży wody rąk i ziarna- mruczał Czesiek tak noc w noc..."

Wojtek Bellon